Da li je Partizanova najava pucanj u prazno? – Balkanske Vesti Net
Monday , March 19 2018
Home / Zabava i zanimljivosti / Da li je Partizanova najava pucanj u prazno?

Da li je Partizanova najava pucanj u prazno?

Mnogi su sumnjali u namere nadležnih u Fudbalskom savezu Srbije oko oštrih sankcija ”večitima” zbog ”rata saopštenjima”, ali to se juče zaista dogodilo.

I Crvenoj zvezdi i Partizanu su oduzeta po dva boda, a iz Partizana prvi je reagovao potpredsednik kluba, profesor Vladimir Vuletić.

U izjavi za ”Mondo”, on je najavio da će Partizan ”zakonitost ove odluke osporavati pred Upravnim, a disciplinski pravilnik FSS pred Ustavnim sudom”.

Bez sumnje u stručnost profesora Vuletića, ono što je nejasno u ovoj njegovoj najavi jeste vezano za propise FIFA u vezi sa sporovima koje klubovi pokreću pred civilnim sudovima.

U članu 59 Statuta FIFA navodi se:

”2. Zabranjeno je pozivanje na redovne sudove, osim ako to nije posebno predviđeno propisima FIFA. Pozivanje na redovne sudove za sve vrste privremenih mera je takođe zabranjeno.

3. Savezi u svojim statutima ili propisima određuju klauzulu kojom se propisuje da je zabranjeno pokretanje sporova koji se tiču liga, članova liga, klubova, članova klubova, igrača, zvaničnika i drugih zvaničnika pred redovnim sudovima, osim ako FIFA propisi ili obavezujuće zakonske odredbe izričito predviđaju ili propisuju redovne sudove.

Umesto obraćanja redovnim sudovima, odrediće se arbitražni postupak. Za takve sporove nadležan je nezavisno i propisno formirano arbitražno veće (CAS).

Savezi će takođe osigurati da se ova odredba sprovede ako je potrebno i uvođenjem pravne obaveze za svoje članove. Savezi će nametnuti sankcije bilo kojoj strani koja ne poštuje ovu obavezu, i osigurati da će svaki žalbeni postupak u takvim slučajevima biti podnet na arbitražu, a ne na redovne sudove”.

Posle svega, postavlja se pitanje šta bi moglo da se dogodi ako Partizan ostane pri svom juče izrečenom stavu? Da li će onda reagovati i FIFA i/li UEFA?

SPORTSKE.NET

O nama nenad

Vidi još

(VIDEO) GROBARI DOBRO PAMTE SVE: Na današnji dan pre devet godina Partizan je ispisao istoriju! Pogledajte kako se tresla cela Arena, uz rekord Evrolige!

Na danšnji dan 2009. godine, Partizan je savladao Panatinaikos u Beogradskoj areni, pred rekordnim brojem ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *